• Wedstrijd informatie

  Wedstrijden worden gezwommen in bepaalde leeftijdscategoriën:

  • Minioren: Meisjes 2013 - 2009, Jongens 2013 - 2008
  • Junioren: Meisjes 2008 - 2005, Jongens 2007 - 2004
  • Jeugd:     Meisjes 2004 - 2003, Jongens 2003 - 2002
  • Senioren: Meisjes 2002 en ouder, Jongens 2001 en ouder
  • Masters:  Vanaf 20 jaar
 • Wedstrijddoestellingen Lean2Train (minioren)

  De minioren zwemmen wedstrijden als onderdeel van het leerproces. Resultaat in de vorm van prestatie is ondergeschikt aan het proces. Doelen gericht op vaardigheden staan centraal in de Learn2Train/minioren periode. Tijdens wedstrijden zal er beoordeeld worden op het uitvoeren van vaardigheden door middel van levelkaarten. De uitvoer is dus belangrijker dan de eindtijd of een medaille.

 • Wedstrijddoestellingen Train2Train (junioren)

  In de Train2Train fase ligt de focus op trainen, deze fase bereidt immers voor op toekomstig presteren. Natuurlijk worden er wel wedstrijden gezwommen. Omdat binnen het T2T programma voornamelijk getraind wordt op de langere afstanden (building the engine), zullen wij zoveel mogelijk langere afstanden zwemmen (200 – 800m). De zwemmers zullen allround opgeleid worden, waardoor de focus ligt op de wisselslag. Iedereen zal dus alle slagen zwemmen en natuurlijk de wisselslag.

  De uiteindelijke prestatie is ondergeschikt aan de weg er naartoe. We zullen trainingen en keuze van wedstrijden dan ook niet afstemmen op het behalen van limieten.

  Tijdens de wedstrijden wordt dus ook vooral gefocust op procesdoelen door middel van raceplannen. 

  Raceplan

 • Wedstrijddoestellingen Train2Compete (jeugd/senioren)

  Bij deze groep gebeurt er veel op het gebied van leren presteren op het juiste moment. We ontwikkelen het vermogen om op een hoog niveau te presteren onder wisselende omstandigheden. We werken aan autonomie, onafhankelijkheid en eigen verantwoordelijkheid bij onze sporters.

  Tijdens races wordt er gewerkt met raceplannen, en worden deze ook gebruikt voor volgende races. Door middel van raceplannen worden procesdoelen opgeschreven als ook een tactisch plan bedacht vooraf aan de race.  

   

 • Wedstrijden voor Learn2Train (minioren)

  Level-wedstrijden
  De level wedstrijd is geen officiële wedstrijd maar zijn extra momenten voor de Learn2Train zwemmers om levels te halen. Hierbij wordt vooral gekeken naar de slagtechniek en de elementen (starts, keerpunten, onderwaterfases). 

  Minioren wedstrijden
  Hiervan zijn er vijf in een seizoen, waarin in heel Nederland dezelfde programma’s worden gezwommen. Hebben de zwemmers wat meer ervaring, dan kunnen zij zich in deze wedstrijden plaatsen voor de landelijke finale, die aan het einde van het seizoen plaatsvindt. 

  Arena Club Meet
  De minioren nemen als team deel aan de Arena Club Meet. Die bestaat uit een voorronde binnen de Regio West en een landelijke finale. De finale is één van de hoogtepunten van het jaar en voor veel zwemmers de eerste landelijke wedstrijd waar zij aan deelnemen. Om deze reden gaan bij de Club Meet meestal ervaren ploegleiders mee, ook omdat het drukke en hectische wedstrijden zijn.

  Jaargangfinales
  De jaargangfinales zijn wedstrijden waarbij de beste 18 of 24 minioren per leeftijdscategorie mee mogen doen. De wedstrijd wordt gehouden in Leiden of Dordrecht. 

 • Wedstrijden voor Train2Train (junioren) en Train2Compete (jeugd/senioren)

  Regiowedstrijden
  De Regio West organiseert een aantal wedstrijden in het seizoen die alleen open staan voor verenigingen die bij de regio zijn aangesloten. Er wordt deelgenomen aan de Regiokampioenschappen. De regiowedstrijden zijn meestal bedoeld voor zwemmers van alle leeftijden. Soms is er een maximum aantal deelnemers per ploeg, of wordt er met limieten gewerkt. Bij kampioenschappen moeten zwemmers sneller zwemmen dan de gestelde limieten om te mogen deelnemen, bij niveauwedstrijden moeten ze juist langzamer zwemmen dan de gestelde limieten om in aanmerking te komen voor deelname. Zo zijn er voor elk niveau leuke wedstrijden.

  Competitiewedstrijden
  The Hague Swimming neemt als team deel aan de KNZB-competitie. Alle verenigingen die hieraan deelnemen zijn verdeeld in klassen. De eerste ploeg van The Hague Swimming komt uit in de hoogste klasse, de zogenaamde Hoofdklasse en de tweede ploeg van The Hague Swimming in de A-competitie. De competitie wordt over vier delen gezwommen en junioren als senioren maken deel uit van de ploeg. Per programma kunnen de snelste twee The Hague Swimming-zwemmers punten halen voor het team. Voorafgaand aan een competitiewedstrijd wordt er dan ook flink gepuzzeld om de meest ideale opstelling te bereiken. Zwemmers kunnen zich dan ook niet zomaar afmelden voor een competitiewedstrijd. Zij dienen daarvoor toestemming te krijgen bij de programma manager. 

  Lange Afstand Circuit
  De naam zegt het al, deze wedstrijden zijn bedoeld voor de diesels onder de zwemmers. Over drie wedstrijden zwemmen zij in hun eigen leeftijdscategorie een aantal lange afstanden. Aan het einde wordt een klassement gemaakt. Ook de prestaties van de verenigingen worden bijgehouden. Deze wedstrijden zijn vaak lang (en een beetje saai voor het publiek), en erg gemakkelijk voor de ploegleiding, omdat er zeer weinig zwemmers deelnemen, en er weinig starts zijn.

  Niveauwedstrijden
  Dit zijn wedstrijden waar alleen zwemmers aan mogen deelnemen die niet sneller zwemmen dan de voor deze wedstrijd opgestelde limieten. Bij de stimulanswedstrijd strijden zij om de medailles met zwemmers van hetzelfde niveau en proberen zij hun persoonlijke records te verbeteren.

  Nederlands Junioren Jeugd Kampioenschap (NJJK) / Open Nederlands Kampioenschap (ONK)
  Bij de NJJK en ONK strijden de beste zwemmers van Nederland om het Nederlands Kampioenschap. Voor de junioren en jeugd is dat in verschillende leeftijdscategorieën, bij het ONK in het Senioren open klassement. De NJJK is een breed podium voor junioren en jeugdzwemmers om zich te meten op Nationaal niveau. Voor de jongste junioren (1 en 2) wordt er, om de veelzijdige ontwikkeling te stimuleren, in meerkampvorm gezwommen. De oudere junioren en de jeugdzwemmers zwemmen per afstand om de medailles. Voor meer informatie over het NJJK zie https://www.knzb.nl/vereniging__wedstrijdsport/wedstrijdsport/zwemmen/kampioenschappen/. Bij het ONK worden er in de ochtend de series gezwommen en in de middag de finales. 

 • Wedstrijdkalender

  De wedstrijdkalenders van de specifieke groepen, kijk op de verschillende teampagina's (te vinden bij Wedstrijdzwemmen)